V tomto náročném období si chraňme naše plíce
Plíce patří k velice významnému orgánu v našem těle. Z pohledu TČM vedou zcela zásadní funkce jako jsou dýchání a řízení a ovládání QI.

Jestliže je tato funkce narušena, má za následek oslabení dechu, což způsobí dechovou nedostatečnost, slabost hlasu, únavu až apatii. Dnešní uspěchaná a stresovaná doba, která klade vysoké nároky na výkon, generuje u lidí nekvalitní dýchání. Při stresu nadledvinky produkují stresové hormony (adrenalin a noradrenalin). Stažením svalstva se mění dýchání, to je mělké a povrchové. Mělkým dýcháním nedochází k úplné výměně plynů a zbytkové toxiny se zde hromadí. Když nejsou v pořádku plíce, nejsou v dobrém stavu ani průdušky a průdušnice. Příčinu různých poruch dýchání, kašle, zánětu průdušek, astmatu, dušnosti a dalších potíží vidí čínská medicína v oslabení plic a jejich Qi (resp. i ledvin). Pokud je porušena funkce plic v řízení pohybu vody, dochází k zahušťování hlenů a vzniku měkkých vodnatých otoků. Poruchy dušnosti, bušení srdce, zmodrání rtů a jazyka vyvolává oslabená Qi, která nedostatečně plní funkci řízení krevního oběhu a doplňování krve. Zdravé plíce se projevují zdravou pokožkou a silnou obrannou Qi zajišťující obranyschopnost těla. Pokud je Qi plic oslabená, zhoršuje se i kvalita kůže, ochlupení, potních žláz a snižuje se obranyschopnost. Má také velký vliv na změny v kvalitě hlasu.
Abychom si v této vysoce rizikové době udrželi dobrou kvalitu Qi plic, měli bychom je více zvlhčovat, protože právě sucho jim škodí a mohou snáze onemocnět virovými nemocemi. Současně je dobré podpořit i kvalitní stravou.
Vhodnými potraviny v tomto období jsou například celozrnná rýže, jež zásobuje orgány Qi a chrání je před vysoušením. Také jemné bílé druhy zeleniny, jako je celer, květák a černý kořen. Dobrými pomocníky jsou ředkev, pór, cibule, křen a ostré koření. Tyto potraviny posilují plíce a zvyšují imunitu. Chceme-li se vyhnout nachlazení, konzumujme masové vývary a zeleninové polévky s luštěninami, dostatkem pórku, cibule a koření. Ze zeleniny doporučuji bílé zelí, kedluben, mrkev, česnek i kvašenou zeleninu /pickles, kvašené zelí.
Z ovoce jsou vhodné hrozny, hruška, meruňky, jablka, datle. Z koření nás zahřeje skořice, anýz, fenykl, lékořice, zázvor a mnoho dalších. I v bylinách hledejme pomocníky, jsou jimi například jitrocel, mateřídouška, plicník, kopřiva, měsíček. Velmi silným pro posílení imunity je korejský ženšen. Nejvhodnější je jejich užívání v podobě čajů nebo extraktů. Staří číňané podporovali Qi plic i medicinálními houbami, zde uvádím např. Reishi, Cordyceps a proti virům účinný Coriolus versicolor.
V období náchylném na respirační onemocnění /chřipka, aktuální Covid -19, se snažme zcela vynechat potraviny, které vnáší do těla chlad a zahleňují nás, jako jsou mléčné výrobky, bílá mouka a cukr. Omezujme rovněž i konzumaci kávy a černého čaje.